VÝSTRAHA!
Tato webová stránka obsahuje videa s vybranými chemickými pokusy a návody pro jejich praktické provedení.
Pokusy, které jsou označeny stupněm rizika 3 (zvýšené), 4 (významné) a 5 (vysoké), smí provádět pouze osoby starší 18 let s potřebnou kvalifikací (tj. aprobovaní učitelé chemie nebo osoby s odbornou způsobilostí podle § 44b zákona č. 258/2000 Sb.).
Podmínkou pro bezpečné provedení jednotlivých pokusů je dodržení všech požadavků uvedených v příslušných metodických listech.
Na základě výše uvedeného upozornění autorský tým prohlašuje, že svoji odpovědnost za jakékoliv škody vzniklé při realizaci zde uvedených pokusů, nebo vzniklé neodbornou manipulací s použitými chemickými látkami a směsmi, vylučuje a upozorňuje na to, že případně vzniklá povinnost k náhradě újmy vůči jiným osobám může být vyloučena nebo omezena.
V případě technických problémů využijte kontakt níže
david.jirsa@fbmi.cvut.cz
- držák na zkumavky
- zkumavka
- kahan
- zapalovač
Do zkumavky s roztokem fruktózy (3 ml) přidáme 2 ml roztoku činidla Fehling I a 2 ml roztoku činidla Fehling II. Vzniká nejdříve světle modrá sraženina, která se mění v tmavě fialový roztok. Směs ve zkumavce pozvolna zahříváme plamenem kahanu. Směs postupně mění barvu na oranžovou, červenou až červenohnědou.
Při zahřívání roztoku fruktózy s Fehlingovým činidlem dochází k oxidaci fruktózy a redukci měďnatých kationtů v činidle na kationty měďné. Vzniká pevný červený až červenohnědý oxid měďný, což je důkazem přítomnosti redukujícího cukru - fruktózy.
Smísením Fehlingova činidla I a II nejdříve vzniká v roztoku reakcí měďnatých kationtů a hydroxidových aniontů modrá sraženina hydroxidu měďnatého, ze kterého dále vzniká roztok komplexní sloučeniny měďnatých a vinanových iontů. Při zahřívání směsi s roztokem fruktózy dochází k oxidaci ketonické funkční skupiny v molekule fruktózy a redukcí měďnaté komplexní sloučeniny vzniká oxid měďný.
Přítomnost fruktózy označované také jako ovocný cukr můžeme Fehlingovým činidlem dokázat také v medu, ve šťávě z pomerančů, jahod, brusinek, ostružin, borůvek a dalších ovocných plodů. Směs při důkazu není nutné zahřívat kahanem, postačí horká vodní lázeň.
Dodržovat na pracovním místě čistotu a pořádek. Zajistit řádné větrání laboratoře. Použít pouze nezbytně nutné množství NaOH. Rozsypaný hydroxid sodný nutno sesbírat pomocí smetáku a lopatky – nikdy nebrat pecky NaOH do rukou.
Pro bezpečnější manipulaci je vhodné zkumavku při přidávání činidel odkládat do stojanu. Přívodní hadice k hořákům musí být neporušené a musí být z jednoho kusu maximální délky 1,5 m.
Směs ze zkumavky uložíme do uzavřené odpadní nádoby s příslušným bezpečnostním označením a necháme zlikvidovat specializovanou firmou.
Při práci s plynovým kahanem dbát zvýšené opatrnosti – riziko popálení. Postup zapalování plynového kahanu: • Uzavřít přívod vzduchu do kahanu. • Uzavřít šroub přívodu plynu na kahanu. • Otevřít přívod plynu na pracovní místo. • Otevřít šroub přívodu plynu na kahanu. • Chvíli vyčkat, až plyn vytlačí vzduch z hadice kahanu. • Zapálený konec tyčového zapalovače přiložit z boku k ústí kahanu. • Pomocí přívodu vzduchu seřídit požadovanou velikost a intenzitu plamene. Postup zhasnutí plamene: • Uzavřít přívod vzduchu na kahanu. • Uzavřít šroub přívodu plynu na kahanu. • Uzavřít přívod plynu na pracovní místo. Zapálený hořák kahanu nenechávat hořet bez dozoru. Prošlehne-li plamen dovnitř hořáku nebo dojde-li k pohlcení plamene, je třeba okamžitě uzavřít přívod plynu a hořák seřídit.
Po celou dobu laboratorní práce je zakázáno vzdalovat se z pracovního místa nebo se věnovat jiné činnosti, která by mohla odvádět pozornost. Nepoužívat poškozené zkumavky nebo zkumavky nevhodné pro zahřívání (např. tlustostěnné vzorkovnice). Zabránit kontaktu kůže a očí s hydroxidem sodným. Je zakázáno provádět tento pokus alternativním způsobem nebo za použití jiného pomůckového vybavení, než jak je uvedeno v tomto metodickém listě.